Wanneer je tijdens dit schrijven op internet het woord ‘AGILE’ intypt krijg je maar liefst 166.000.000 hits.

Dit geeft maar weer eens aan dat het een razend populair woord is en dus ook erg vaak gebruikt of opgezocht wordt. Er zijn talloze lijstjes en artikelen met de voordelen van AGILE en Agile-werken. Je moet haast wel gek zijn om het NIET te doen.

Toch geef ik hieronder 5 redenen waarom het niet handig is om ‘zomaar’ met Agile en Agile-werken te beginnen. De nadelen van A.I.N.O. zijn namelijk niet te overzien.

  1. A.I.N.O. is de eerste reden om niet met Agile werken te starten. Het staat voor Agile In Name Only en is hetzelfde als P.I.N.O.. Dit laatste staat voor PRINCE In Name Only en is de uiteindelijke reden dat deze uitstekende projectmanagement methode nu bij wijze van spreken ‘uitgespuugd’ wordt. Maar een ‘Fool-with-a-tool stays a Fool’ of die nu PRINCE2 of Agile heet. Het Agile noemen maakt het dat nog niet.
  2. Agile is een verzamelnaam van vele manieren van samen(!) werken en gebaseerd op een MIND-SET. Zoals hierboven beschreven is het noemen ervan alleen niet voldoende om zo te werken. Hieronder de ‘betekenis’ van mind-set: De goede lezer ziet dat het hier gaat om een ‘geloof’ in een bepaalde manier van werken die iemands gedrag en attitude bepaalt. Het is dus niet perse effectiever en efficiënter, terwijl dat wél vaak de reden is waarom organisaties Agile willen gaan werken.
  3. Agile is niet eenduidig en zeker geen methode. Het is meer een grote paraplu met daaronder heel veel verschillende manieren van werken. Wanneer je op Agile-methoden ‘googled’ kom je zonder problemen op 40 verschillende varianten. Wanneer je je niet verdiept is het risico dus levensgroot dat je ‘zomaar’ een aanpak kiest die niets waarmaakt van al die beloofde gouden bergen.
  4. Agile is niet (zomaar) toe te passen in iedere branche –sector-of klant. Van origine komt Agile werken, en al haar varianten, uit de IT-softwareontwikkeling. Met de huidige technologische ontwikkelingen is het inderdaad een fluitje van een cent om samen met je klant achter een scherm te gaan zitten, een prototype te bouwen en daarna stap-voor-stap te verfijnen. Probeer dat maar eens in bijv. de bouw of medische-sector. Hier moeten dus ook keuzes gemaakt worden.
  5. Agile is gebaseerd op menselijke waarden en principes en dus niet op ‘logische proces-stappen’. Agile werken vergt lef om te experimenteren en fouten te maken. Maar nog veel meer om van die fouten vervolgens te leren. Als er iéts moeilijk is dan is het wel de alom geprezen maar zelden gevonden ‘lerende organisatie’. Veel organisaties hebben simpel weg niet het geduld ( en geld) om eerst te proberen en dan zichzelf verder te ontwikkelen. ‘First-time-right’ is een veel meer gehoord paradigma.

Zie hier hoe makkelijk het is om Agile te roepen en hoe moeilijk het is om menselijk gedrag daarop aan te passen of te ontwikkelen.